Ads Top

Greenchoice maakt stroomnet stabiel met biogas

Peeeks en duurzame energieleverancier Greenchoice slaan de handen ineen met een nieuw sturingssysteem waarin biogasinstallaties, meestal gevestigd bij agrariërs op het erf, ingezet worden om het landelijke stroomnet stabiel te houden. Het systeem, ook wel te verstaan als Bioflex, maakt gebruik van een samenwerking met TenneT om de frequentie van het landelijke stroomnet in balans te houden. Dit alternatief maakt traditionele ‘energie-opwekcentrales’ overbodig. Door het duurzame aspect van de kleinere installaties zal Bioflex de groei van groene energie in Nederland bevorderen.

De landelijke behoefte aan stroom is niet altijd hetzelfde. Daarnaast ontstaan er door de stijging in (weersafhankelijke) zon- en windenergie meer tekorten en overschotten op het stroomnet, in de vorm van frequentieverandering. Het is van belang dat vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar worden afgesteld. Tot nu toe werden deze tekorten en overschotten bijgestuurd met vervuilende gas- en kolencentrales.

Het is de taak van TenneT, samen met andere Europese netbeheerders, om het algehele stroomnet stabiel en veilig te houden. Om dit continu te realiseren, moeten huidige fossiele centrales altijd op standby draaien. Bioflex speelt hier als duurzaam alternatief slim op in, zodat er efficiënter gebruik kan worden gemaakt van de energieproductie.

TenneT heeft de verantwoordelijkheid om de frequentie van het landelijke stroomnetwerk te sturen. Zij zoeken naar nieuwe mogelijkheden voor het balanceren van de energieproductie. Bioflex is één van de vier innovatieve projecten die in 2017 de kans krijgen om te bewijzen dat ook kleinere installaties samen een zeer goede stabiliteit kunnen regelen. De huidige deelnemers van Bioflex, tientallen agrariërs en veehouderijen, ontvangen een kastje dat de vergistingsinstallatie korte tijd iets harder of zachter laat draaien als de netfrequentie uit balans is. Deze biogasinstallaties helpen aanbod van zon- en windenergie in Europa te stroomlijnen en ontvangen hiervoor een voordelige vergoeding. Het voordeel voor de producent is een stabielere en betere omzet, terwijl de productie gemiddeld niet verandert. Ook is de individuele beschikbaarheid flexibel in te zetten en gebeurt het bijsturen volledig automatisch, zodat de deelnemers er geen omkijken naar hebben.

Het Bioflex systeem zorgt ervoor dat traditionele ‘energie-opwekcentrales’ in de toekomst helemaal niet meer nodig zijn: noch voor energieproductie, noch voor systeemdiensten zoals frequentiesturing. Dit is een grote stap op weg naar een duurzamer Nederland met 100% groene energie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.