Ads Top

Nieuw platform L13FI op z’n plek in de Noordzee

Op de Noordzee, zo’n 60 kilometer ten noordwesten van Den Helder, staat sinds maandag 15 mei een nieuw, compact platform voor gaswinning op zee: L13FI. Het nieuwe platform, werd in drie onderdelen vanuit Schiedam naar de locatie op zee gevaren. De komende tijd vinden de benodigde werkzaamheden op en rond het platform plaats. Eind 2018 produceert dit platform naar verwachting het eerste aardgas.

L13Fi is een nieuw en innovatief platform dat in Schiedam werd gebouwd. Het compacte platform, een zogeheten monotower op één pijler, wekt met windturbines en zonnepanelen zelf energie op om gaswinning mogelijk te maken. Met dit nieuwe platform wordt met wind- en zonne-energie aardgas geproduceerd voor 275.000 huishoudens.

Maandag 5 mei werd het gevaarte in drie delen uit Schiedam weggevaren: de fundatiepaal, het middenstuk en de opbouw van het platform, de zogenoemde ‘topsides’.

Direct na aankomst op de locatie op de Noordzee, zo’n 60 kilometer ten noordwesten van Den Helder, werd de fundatiepaal geplaatst. Deze veertig meter lange paal wordt ruim 30 meter de grond in geheid en is daarmee stevig verankerd in de zeebodem. “We weten nooit precies wat voor obstakels we tegenkomen in de zeebodem”, legt projectmanager van de L13FI Julius Ansenk uit. “Dat maakt het plaatsen van de fundatie best spannend. De installatie van het fundament neemt het meeste tijd.”


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.