Ads Top

Start WoonFriesland plaatsing zonnepanelen op 15.000 woningen

Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder van woningcorporatie WoonFriesland, heeft woensdag symbolisch de eerste zonnepanelen geplaatst in Leeuwarden. Zij deed dit in het bijzijn van huurders samen met Michiel Schrier, gedeputeerde van de provincie Fryslân en Jan Atze Nicolai, wethouder van de gemeente Leeuwarden.

WoonFriesland beoogt met de zonnepanelen een verlaging van de energielasten voor de huurders. Het voordeel kan gemiddeld (afhankelijk van het aantal zonnepanelen en gebruik) oplopen tot EUR 100 per huishouden. Met de verduurzaming van de woningvoorraad levert de woningcorporatie bovendien een bijdrage aan het milieu en de Friese energietransitie.

Het project betreft woningen in Huizum, waar inmiddels twee van de vijf beoogde woonblokken zijn voorzien van zonnepanelen. In totaal gaat het om 888 panelen, waarmee per woning zelf stroom wordt opgewekt. De plaatsing van de zonnestroominstallaties past in de duurzame ambities van provincie en gemeente en is mede mogelijk gemaakt door financieringsbijdragen van Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE) en de BNG Bank (BNG). Met deze financiering en omdat de uitvoeringspartner Stichting Wocozon geen winstoogmerk heeft, kan de stroomrekening van de huurders omlaag.  

WoonFriesland heeft de ambitie om de komende 10 jaar alle geschikte daken van haar huurwoningen van zonnepanelen te voorzien. Het gaat hierbij om 18 Friese gemeenten. De woningcorporatie verwacht op 15.000 woningen een zonnestroominstallatie te kunnen plaatsen. Dit gebeurt via maatwerk per complex. Mede door deze maatregel komt het totale woningbezit van WoonFriesland in 2021 gemiddeld ruim boven energielabel B uit. Door het maken van kleine stappen en de inzet op betaalbare kwaliteitsverbeteringen laat WoonFriesland zoveel mogelijk huurders meeprofiteren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.