Ads Top

Aantal leveranciers groene stroom verdubbeld, grijs gehalveerd

Het landschap van de Nederlandse stroomleveranciers is in de laatste drie jaar ingrijpend veranderd. Het aantal aanbieders van uitsluitend groene stroom (wind, zon, biomassa en waterkracht) is bijna verdubbeld. Er zijn nu 25 leveranciers die alleen nog maar groene stroom verkopen, zoals Greenchoice, Qurrent, Pure Energie en Huismerk Energie. Tegelijk zijn er steeds minder aanbieders die nog fossiele energie verkopen, het aantal nam binnen drie jaar af van 22 naar 13.

WISE voert al jaren campagne tegen sjoemelstroom, het massale gebruik van spotgoedkope (Noorse) waterkracht die geen enkele bijdrage aan de verduurzaming van de Nederlandse stroomvoorziening levert. Met succes: van de 21 leveranciers met een substantieel aandeel waterkracht in de stroommix zijn er nog maar 13 over. Er zijn inmiddels negen aanbieders die óók nog kritisch zijn ten opzichte van biomassa en nu alleen nog maar stroom uit wind en zon verkopen.

Uit de inventarisatie en analyse van alle Nederlandse stroometiketten die WISE elk jaar rond deze tijd verzorgt blijkt verder dat alle grote – traditioneel fossiele - leveranciers zoals Essent (dat nog verbonden is aan het fossiele RWE), Nuon (Vattenfall), Engie en E.ON (Uniper) in 2016 veel meer stroom uit gas- en minder uit kolencentrales zijn gaan leveren aan hun klanten.

Uit bovenstaande zou een daling van de uitstoot van CO2 moeten volgen. Dit is helaas niet het geval, de CO2-uitstoot steeg in 2016 juist met 2,7 procent (CBS). Dit is als volgt te verklaren; de stroometiketten geven slechts percentages aan, in totaal zijn deze leveranciers meer stroom gaan leveren dan in het jaar ervoor.

Essent, met 2,4 miljoen klanten de grootste stroomleverancier van Nederland, is sinds 2016 onderdeel van Innogy dat weer een dochterbedrijf van de Duitse energiereus RWE is. Het doel van de oprichting van Innogy was om de duurzame, winstgevende activiteiten af te splitsen van het ‘oude’ RWE dat achterblijft met de verlieslijdende kolen- en kerncentrales. Heeft deze verandering gevolgen voor het stoometiket? Want Essent mag dan wel zeggen een duurzame koers te willen varen; in één klap zo veel groene stroom regelen valt niet mee.

Uit de analyse van de stroometiketten blijkt dat het aandeel kolen in de leveringsmix van Essent teruggebracht is van 33 naar 20 procent. Daarvoor in de plaats zien we, zoals eerder genoemd, meer stroom uit gascentrales: dat percentage steeg van 20 naar 32 procent. Helaas constateren we dat tegelijk ook het aandeel waterkracht flink is gegroeid. Waterkracht is met 35% zelfs de allergrootste bron van de elektriciteit van Essent geworden. Hiermee is Essent nu in absolute hoeveelheden de grootste sjoemelstroom leverancier van Nederland.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.