Ads Top

Hogere opbrengst voor zonnepanelenbezitters in eerste kwartaal

Op woensdag 3 mei is het werelddag van de zon. Hoewel de zon zich op die dag waarschijnlijk weinig laat zien, hebben zonnepanelenbezitters tot nu toe goede zaken gedaan. De zonnige maand maart heeft ervoor gezorgd dat zonnepanelenbezitters in het eerste kwartaal van 2017 meer energie hebben opgewekt. 

De opbrengst voor een gemiddelde zonnepaneel installatie was 18% beter dan het langjarig gemiddelde. Niet alleen scheen de zon meer dan normaal, ook de hogere instraling zorgde voor goede opbrengsten voor panelenbezitters. Dit vertaalt zich in een lagere energierekening. Dat blijkt uit een analyse van energiebedrijf Essent op basis van het aantal zonuren en instraling, gemeten door het KNMI*.

Een zonnepaneel wekt ook stroom op als het bewolkt is. De opbrengst is echter wel hoger bij ideaal weer: volle zon. In de eerste drie maanden van 2017 heeft de zon 321 uur geschenen. In dezelfde periode in 2016 was dit 307 uur. Februari 2017 was minder zonnig (60 uur) dan de norm (85 uur). Vooral maart was een stuk zonniger dan vorig jaar. In maart scheen de zon 176 uur, terwijl dit vorig jaar 143 uur was. Het langjarig gemiddelde gaat uit van 280 zonuren in het eerste kwartaal van een jaar. Dit betekent voor eigenaren van een gemiddelde zonnepaneleninstallatie een opbrengst van 10 euro meer dan normaal.

*In haar berekening is Essent uitgegaan van een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 10 zonnepanelen met elk een vermogen van 260 Wattpiek, die samen onder ideale omstandigheden 2.288 kWh stroom per jaar opwekken. Een dergelijke installatie brengt normaal onder ideale omstandigheden in het eerste kwartaal van 2017 zo’n 69 euro op. Dit is gebaseerd op een stroomprijs van 20 eurocent per kWh, inclusief BTW en energiebelastingen. De berekening van de is norm gebaseerd op instralingsgegevens de Bilt 1985-2014 (KNMI) en op een teruglevertarief van 20 eurocent per kWh. Data instraling en zonneuren afkomstig van KNMI.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.