Ads Top

Belangstelling vanuit Kenia voor duurzaam koelsysteem

Het Nederlandse bedrijf FirmTec heeft een eerste opdracht gekregen voor de levering van de door hen ontwikkelde SunCooler.  Zoals de naam al zegt draait deze mobiele koelinstallatie volledig op zonne-energie. De SunCooler is geschikt om voedsel  te koelen zonder afhankelijk te zijn van stroom, een generator of diesel. Een uniek product dat vooral ideaal is voor warme, verafgelegen  gebieden  in Afrika en Azië waar voedsel snel bederft. Met de SunCooler kunnen ondernemers dichtbij huis hun voedselvoorraden langer koelen tegen lagere kosten en vriendelijker voor het milieu.

De eerste opdracht voor levering van de SunCooler is gedaan door een fruitteler in Kenia. Inmiddels hebben ook veel andere Afrikaanse ondernemers belangstelling getoond voor dit product. 

Een betrouwbare (gekoelde) opslag en distributie van voedsel is essentieel voor afgelegen gebieden met veel zon. Het biedt niet alleen de mogelijkheid voor het koelen van fruit, groente, vlees, vis en zuivel maar ook voor medicijnen.  Dit laatste kan van grote waarde zijn voor hulporganisaties die in een crisis hulp verlenen aan de plaatselijke bevolking

Producten zijn langer houdbaar en ondernemers zijn hiervoor niet meer afhankelijk van verafgelegen centrale koelhuizen  en diesel verslindende generatoren. Bovendien is brandstof in die gebieden vaak schaars en duur en laat de levering  vaak te wensen over.

Het surplus aan zonne-energie dat met de zonnepanelen wordt opgewekt, kan voor andere doeleinde worden gebruikt, zoals waterpompen, verlichting of het opladen van batterijen.

De SunCooler is simpel wereldwijd te transporteren en te installeren. Circa 64 zonnepanelen zorgen voor het benodigde vermogen om de koelcompressor te laten draaien. Het opbouwen van de SunCooler duurt slechts 24 uur.  Onderdelen en onderhoud zijn gemakkelijk lokaal te regelen bij de dichtstbijzijnde grote havenplaats.

De stroom die de SunCooler opwekt is vaak al na 3 jaar ‘gratis stroom’. De terugverdientijd van de SunCooler hangt o.a. af van de lokale dieselprijs, de logistieke kosten voor de aanvoer en opslag van diesel. De SunCooler voorziet daarmee in een grote behoefte, met name in landen in Afrika, Azië en Zuid Amerika.

De SunCooler kan vriezen en koelen van -15 C tot 15 C en alles daartussenin. Het is zelfs mogelijk om met de SunCooler Twin tegelijkertijd te koelen en te vriezen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.