Ads Top

Nieuwe energieprijzen Delta per 1 juli 2017

De stijging van de inkoopprijzen van energie op de handelsmarkt die in de 2e helft van 2016 werd ingezet heeft zich in de eerste maanden van 2017 versterkt doorgezet. Daardoor stijgt voor DELTA-klanten de variabele energieprijs ten opzichte van 1 januari 2017 met 67 euro per jaar. Deze stijging wordt vrijwel volledig veroorzaakt door stijging van de gasprijzen, doorgaans de grootste kostenpost op de energierekening van een huishouden. Deze stijging is uiteraard niet van toepassing op klanten die op 1 juli 2017 een contract met vaste prijzen hebben dat nog minimaal een half jaar tot maximaal twee-en-half jaar loopt.

Met deze stijging van de variabele energieprijzen wordt de volatiliteit van met name de gasprijs weer eens duidelijk. De energieprijzen worden ieder jaar op 1 januari en op 1 juli opnieuw vastgesteld. Per 1 januari 2017 stegen de variabele energieprijzen met 15 euro. Per 1 juli 2016 daalden echter de variabele energieprijzen nog met maar liefst 117 euro. Toen sprak DELTA van “het laagste prijsniveau in 12 jaar”. Dat werd bereikt na enkele jaren van constante daling van de energieprijzen. In de 2e helft van 2016 werd na jaren van daling weer een stijging van de prijzen op de handelsmarkt ingezet.

De energieprijzen die horen bij een één- of driejarige overeenkomst met vaste leveringsprijzen liggen per 1 juli 2017 lager dan de variabele prijzen. In het geval van een driejarige overeenkomst met vaste leveringsprijzen is de klant per jaar 40 euro. minder kwijt ten opzichte van een overeenkomst met variabele leveringsprijzen. Voor klanten die zekerheid willen is het dus interessant om de leveringsprijzen voor één of drie jaar vast te zetten. De klant krijgt dan op korte termijn niet te maken met eventuele verdere prijsstijgingen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.