Ads Top

Team FAST geeft mierenzuur bekendheid met symposium

Op papier is het een mooi idee, rijden op mierenzuur in plaats van benzine. Een milieuvriendelijk en duurzaam alternatief. Maar als het aan de Eindhovense studenten van Team FAST ligt wordt rijden op mierenzuur in de toekomst ook echt realiteit. Daarom organiseren ze donderdag een symposium in het Evoluon, waarbij ze partijen uit de hele productieketen van mierenzuur bij elkaar brengen, zoals wetenschappelijke instituten, vervoersbedrijven en bouwers van tankstations.

Hun doel is bewonderenswaardig, en tegelijkertijd zeer ambitieus: de wereld overtuigen van het nut van mierenzuur als alternatieve energiedrager. Team FAST, een multidisciplinair team van zo’n 30 studenten van de TU/e en Fontys, is zelf stellig overtuigd van de potentie van mierenzuur, of zoals het team het zelf noemt: ‘Hydrozine’.

Wat is het idee? Het team gebruikt een vrij recent ontdekte chemische reactie om mierenzuur bliksemsnel te kunnen omzetten in waterstof en CO2. Waterstof is een milieuvriendelijke brandstof voor auto’s, maar moet normaal gesproken in grote tanks, onder hoge druk, worden vervoerd. Mierenzuur, dat vloeibaar is bij kamertemperatuur, is zodoende een makkelijk en goedkoop alternatief om waterstof op te slaan in voertuigen. Bovendien zou je volgens het team verder op een tank mierenzuur moeten kunnen rijden dan op een volle accu van de meeste elektrische auto’s.

Begin vorig jaar presenteerden de studenten als eerste stap een rijdend schaalmodel van één meter groot. Begin juli presenteren ze hun systeem dat een volledige bus kan voorzien van brandstof en als trailer achter een bus gezet kan worden. Maar het team wil meer dan alleen de potentie tonen. Ze zetten zich actief in om te zorgen dat we straks daadwerkelijk op mierenzuur kunnen rijden.

Om die reden organiseren ze aanstaande donderdag het symposium met als titel Formic Acid: Sustainable Energy Storage by Carbon Capture Utilization. Tijdens dit evenement willen ze relevante partijen uit de productieketen en infrastructuur bij elkaar brengen en hen de potentie en mogelijkheden van mierenzuur als energiedrager te presenteren. Lucas van Cappellen van Team FAST: “Het zal een interessante dag worden waarbij het potentieel van mierenzuur als duurzame energieopslag en een economische concurrerende brandstof voor een breed scala aan toepassingen besproken.”

Sprekers op het symposium zijn onder meer Richard van de Sanden (TU/e-hoogleraar en directeur DIFFER), Martijn de Graaf (Voltachem, werkt aan een reactor om mierenzuur te produceren), Ton Schouten (Hamer Nederland, bouwer van tankstations) en Menno Kleingeld (VDL ETS).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.