Ads Top

Zonnepan maakt elk dak geschikt voor zonne-energie

Met de ontwikkeling van keramische dakpannen met ingebouwde zonnecellen claimt het Nederlandse bedrijf ZEP een primeur.

Hoewel vorig jaar al de eerste daken met zonnepannen zijn gelegd, wordt de gepatenteerde vandaag officieel gepresenteerd in Rheden.

Daar bestaat het nieuwe dak van de beeldbepalende Priesnitzhoeve uit 1870, vallend in het rijksbeschermde dorpsgezicht, nu geheel uit zonnepannen. Voorzitter drs. Maxime Verhagen van Bouwend Nederland verricht de officiële handeling. Die dag wordt naast de bestaande zwarte- ook de eerste rode zonnedakpan met rode zonnecel gepresenteerd.

De zonnecellen in de dakpannen zijn bijna onzichtbaar, waardoor het esthetisch karakter van panden niet wordt aangetast. Vaak kunnen eigenaren op monumenten of beeldbepalende panden geen zonnepanelen installeren, omdat dit door welstands- en monumentencommissies verboden wordt.

De zonnedakpan is door verschillende commissies wel goedgekeurd, onder meer in Groningen, Rheden, Montfoort, Haarlem en Woerden. ZEP verwacht dat de pan overal in Nederland wordt toegestaan.

Behalve in Nederland gaat ZEP ook zonnepannen in het buitenland leveren, zowel voor zwarte als rode daken. Zo is ZEP al betrokken bij projecten in Duitsland, Scandinavië en Engeland. Denemarken bijvoorbeeld telt veel huizen met oranje daken (officiële naam: natuurlijk rood), waar mensen geen zonnepanelen op mogen leggen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.