Ads Top

Belangrijk jaar voor windenergie in België

De verwezenlijking van de ambitie van ENGIE Electrabel in de windenergiesector - zijn molenpark tegen 2020 verdubbelen van 200 naar 400 MW - is in 2016 in een stroomversnelling geraakt. Nico Priem, Head of Project Development bij ENGIE Large Scale Renewables Belux, maakt de balans op van de belangrijkste windprojecten op land die ENGIE Electrabel de voorbije maanden in België heeft gerealiseerd.

Een paar weken geleden heeft ENGIE Electrabel vier nieuwe windturbines ingehuldigd in het park van Dour-Hensies-Quiévrain, dat daardoor het grootste onshore windmolenpark van België is geworden.

Nico Priem: "Dat klopt. De 18 windturbines van dit park produceren 90 miljoen kWh. Dat komt ongeveer overeen met het verbruik van 26.000 gezinnen, of ruim dubbel zoveel als het verbruik van de betrokken gemeenten! Maar het park van Dour-Hensies-Quiévrain is niet alleen uitzonderlijk om zijn omvang. Aan de uiteinden van de rotorbladen van de vier nieuwe windturbines kun je kleine zaagtandjes zien. In werkelijkheid zijn het kammen uit glasvezel, geïnspireerd op de vleugels van roofvogels. Dit systeem, TES genaamd, dempt het geluid van de windmolens aanzienlijk. Een positieve zaak voor de omwonenden.

Het Henegouwse park zal 41.000 ton CO2-uitstoot vermijden, het equivalent van 19.700 dieselauto’s die 10.000 km per jaar afleggen en daarbij 5 liter per 100 km verbruiken."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.