Ads Top

Zeven nieuwe allianties zetten Limburg in de zon

Terwijl in Utrecht tijdens het FD Energiedebat door Enexis de duurzame tak Enpuls werd aangekondigd als ‘transitieversneller’, voegden verschillende partijen in Limburg direct de daad bij het woord. Tijdens de Alliantiefabriek ‘Limburg in de Zon’ werden op 12 oktober in de ECI Cultuurfabriek namelijk zeven allianties gesloten die een zwieper geven aan zonne-energie in de provincie. Overheden, ontwikkelaars, maatschappelijke partijen en andere organisaties zochten elkaar op initiatief van Enexis en de provincie Limburg actief op om de transitie naar duurzame energie in Limburg te versnellen.

Enexis heeft als doel om in samenwerking met andere partijen bij te dragen aan de ontwikkeling van duurzame energie-oplossingen. Enexis denkt graag in een vroeg stadium mee bij de opzet van grootschalige energie-oplossingen. Na het succes van de werkconferentie ‘Ruimte voor Zon’ in Groningen vond op 12 oktober de Alliantiefabriek ‘Limburg in de Zon’ plaats. Het resultaat? Zeven kersverse allianties die zich bezig gaan houden met de versnelling van zonne-energie in de provincie.

Veel partijen in de provincie Limburg werken al aan de transitie naar een duurzame energievoorziening. Enexis en de provincie Limburg brachten deze partijen via de conferentie ‘Limburg in de Zon’ samen in de ECI Cultuurfabriek in Roermond. Pitches van Rijkswaterstaat, Etriplus, Natuur en Milieu Federatie Limburg, Enexis, Gemeente Leudal & Provincie Limburg en Coöperatie Zuidenwind gaven het startsignaal voor het matchen van vraag en aanbod van de 80 aanwezige deelnemers. Dit leidde tot de feestelijke viering van zeven allianties tussen diverse partijen.

Zo werd de ‘superalliantie’ Zon op de Kaart in Limburg gesloten. In deze samenwerking gaan vele betrokken partijen aan de slag met de ontwikkeling van een geografische kaart, waarop potentiële zonneparklocaties worden weergegeven. (zie foto) Eveneens sloten Enpuls, S-Built en Weert Energie de alliantie om een buurtbatterij te realiseren. Andere allianties richten zich op het vergroten van draagvlak onder partijen of op het creëren van de juiste randvoorwaarden om de energietransitie met behulp van zon te versnellen. In januari 2017 worden resultaten en voortgang gedeeld tijdens een vervolgbijeenkomst in het Gouvernement van de provincie Limburg.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.