Ads Top

Eerste draadloos laadstation op zonne-energie voor elektrische fiets

Woensdag 12 oktober presenteerden collegevoorzitter Tim van der Hagen, decaan faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Rob Fastenau, afdelingshoofd 'Electrical Sustainable Energy' Miro Zeman en hoofd vakgroep 'Direct Current (DC) Systems, Energy Conversion & Storage' Pavol Bauer het eerste draadloos laadstation op zonne-energie voor elektrische fietsen.

Pavol Bauer: "Dit is een grote stap voor duurzame mobiliteit en het versnellen van de energietransitie omdat de combinatie van zonne-energie, draadloos laden en elektrische fietsen uniek is. We laden bij dit laadstation direct de opgewekte zonne-energie van de acht zonnepanelen via het DC-net naar de gelijkspanningsbatterij in de fiets. Het laadstation kan bovendien 10 kilowattuur aan zonne-energie in de batterijen opslaan om autonoom te kunnen functioneren".

Het oplaadstation is direct klaar voor gebruik: het biedt plek aan vier elektrische fietsen, een elektrische scooter en een onderzoeksfiets die draadloos wordt opgeladen. Ook fungeert het oplaadstation als 'Living Lab', een proeftuin voor verder onderzoek. De afgelopen twee jaar zijn tot nu tien studenten op het project afgestudeerd. Zo heeft een student van Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica een gelijkspanningssysteem ontworpen en een systeem gemaakt voor het draadloos kunnen opladen van de fiets, een ander de opbrengsten en positie van de  zonnepanelen berekend en vastgelegd en heeft een student van Industrieel Ontwerpen de constructie van het laadstation ontworpen.

De elektrische onderzoeksfiets is uitgerust met een dubbele standaard met een kleine spoel. De fiets kan bij het oplaadstation op de standaard worden geparkeerd op een magnetische tegel. Via de spoel wordt de fiets direct opgeladen. De gebruiker van de fiets kan de laadstatus volgen via een ingebouwd scherm op het station of op zijn of haar mobiel. Het draadloos laden duurt niet langer of korter dan 'gewoon' laden van elektrische fietsen.

De verwachting is dat de acht panelen in de winter genoeg energie zullen opwekken om de elektrische fietsen en de scooter te voorzien van stroom. Het overschot van de zomer gaat naar het elektriciteitsnet. De komende tijd zal de vakgroep van Pavol Bauer het draadloos laden voor verschillende fietsen en scooters verder doorontwikkelen. Zij willen uiteindelijk naar een situatie waarbij het laadstation bestaat uit slechts enkele tegels die als zonnepaneel fungeren en waar overheen kan worden gefietst, een zogenoemde 'solar road'. Met daarbij de integratie van zonnecellen en het draadloze oplaadsysteem wordt een kostbare constructie overbodig.

Het draadloos laadstation is tot stand gekomen door subsidies van de afdeling Deltas, Infrastructures & Mobility Initiative van de TU Delft, stichting 3E en stichting Climate-KIC.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.