Ads Top

Meer consumenten zetten energietarieven voor langere tijd vast

Steeds meer consumenten zetten hun energietarieven voor langere tijd vast. Zo hopen ze te profiteren van de huidige lage energietarieven en willen ze de te verwachtte prijsstijging voor zijn. Vereniging de Vastelastenbond ziet een stijging van 23 procent in de aangevraagde energiecontracten van afgelopen weken.

Een reden voor de stijging in het aantal meerjarige energiecontracten is de stijging van de energieprijzen. Onlangs zijn de OPEC landen bijeengekomen om de olieproductie te verlagen. De verwachte productieverlaging zorgt voor hogere energieprijzen. "Consumenten vinden zekerheid fijn en kiezen weer vaker voor een energiecontract van 3 jaar. Mede omdat de prijs ongeveer gelijk is aan een 1 jaar vast contract", zegt oprichter van de consumentenvereniging Dirk-Jan Wolfert. "Al eerder was een dergelijke tendens in de energiemarkt waar te nemen. In 2010 stonden de tarieven ook erg laag. Toen kozen veel consumenten er ook voor om een contract af te sluiten voor een langere periode."

De olieprijzen zijn de afgelopen jaren sterk gedaald. Dat kwam door een overschot op de markt. In januari 2016 bedroeg de prijs per vat nog slechts $30. Dat is te laag en hier hebben de olieproducerende landen last van. De olieproducerende landen willen daar nu verandering in brengen door de productie terug te brengen, zodat de prijs zich kan herstellen. Het is voor het eerst in acht jaar dat de OPEC-landen een akkoord bereikten over een productieplafond.

Ondanks een sterke stijging in het aantal afgesloten meerjarige contracten blijft een energiecontract voor één jaar vast nog steeds het meest populair. Meer dan helft van de consumenten kiest voor deze optie. Wat de verstandigste keuze is, zal over een aantal jaar duidelijk zijn.

Er is nog steeds een grote groep consumenten die nog nooit over gestapt is van energieleverancier. "Dat is jammer, omdat er veel te besparen is op de energiekosten." Dirk-Jan Wolfert legt uit: "Ruim 40% van de Nederlandse huishoudens loopt achter met zijn betalingen. Bij een derde daarvan heeft dit te maken met te hoge vaste lasten, waaronder de energierekening. Overstappen van energieleverancier vóór de koude wintermaanden is aan te bevelen. Wanneer consumenten nu overstappen op een lager gastarief, hebben ze daar de hele winter baat bij. "

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.