Ads Top

Onderzoek ACM naar stroomstoring Diemen afgerond

Een combinatie van de techniek die het liet afweten en een menselijke fout, in een hoogspanningsstation van netbeheerder TenneT in Diemen. Dat was de oorzaak van een grootschalige stroomstoring op 27 maart 2015. Ongeveer 1 miljoen huishoudens kwamen zonder stroom te zitten die ochtend.

Een deel van Noord-Holland en Flevoland had er last van. Treinverkeer en vliegverkeer raakten ontregeld, ziekenhuizen moesten operaties annuleren en telefoonverkeer viel uit. Pas na een uur kwam de stroom geleidelijk terug. Dat blijkt uit een onderzoek dat TenneT door een extern bureau heeft laten uitvoeren. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft toegezien op de diepgang en kwaliteit van het onderzoek. De uitkomsten bevestigen eerdere conclusies van TenneT zelf.

Uit het onderzoek blijkt dat een aandrijfmotor van een schakelaar in het hoogspanningsstation niet meer werkte. Bij het testen van deze schakelaar heeft een medewerker van TenneT een verkeerde inschatting gemaakt. Daardoor ontstond kortsluiting. Deze twee oorzaken samen leidden tot de stroomstoring. ACM heeft geen overtreding van de wettelijke voorschriften vastgesteld.

TenneT heeft plannen gemaakt om herhaling te voorkomen. Sommige verbeteringen zijn al doorgevoerd, vooral op het gebied van procedures en onderhoud. De andere verbeteringen worden uiterlijk in 2017 uitgevoerd. ACM ziet toe op de uitvoering hiervan.
 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.