Ads Top

Nederland lid Mission Innovation: meer internationaal geld voor energie-innovatie

Twintig vooraanstaande industrielanden kondigden tijdens de Klimaattop in Parijs Mission Innovation aan. Een internationale coalitie van landen die binnen vijf jaar hun publieke investeringen in energie-innovatie willen verdubbelen. Nederland is met unanieme instemming van de huidige leden toegelaten als nieuw lid. Door toetreding kan Nederland ook gaan profiteren van extra private middelen. Een groep private investeerders zoals Bill Gates stelt deze beschikbaar voor onder andere schone energie en energiebesparing.

Minister Kamp van Economische Zaken: “Voor energie-innovatie heeft een relatief klein land als Nederland veel baat bij goede samenwerking op internationaal niveau. De toelating van Nederland tot Mission Innovation is een internationale erkenning voor onze ambities en de gezamenlijke resultaten die bedrijven, organisaties en overheid realiseren via het Energieakkoord. Ons lidmaatschap helpt om onze ambities op klimaatgebied kosteneffectief te realiseren, onze kennis en concurrentiepositie te versterken en Nederlandse oplossingen te positioneren in een sterk geglobaliseerde energiemarkt.”

De leden werken samen met een gerelateerd privaat initiatief, de zogeheten Breakthrough Energy Coalition. Dit is een initiatief waarbij een groep private investeerders enkele miljarden zal investeren in bedrijven die werken aan klimaatinnovatie. De Breakthrough Energy Coalition heeft aangekondigd haar investeringen in het bijzonder te richten op landen die deelnemen aan Mission Innovation. Dit biedt mogelijkheden voor Nederlandse onderzoeksinstellingen en bedrijven om extra private middelen voor energie-innovatie aan te trekken.

Mission Innovation draagt bij aan het realiseren van de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs (COP21) uit november 2015 om de temperatuurstijging ruim binnen de twee graden Celsius te houden. Daarnaast hebben de landen afgesproken om de uitstoot van broeikasgassen verder te beperken.

De andere leden van Mission Innovation naast Nederland zijn Australië, Brazilië, Canada, Chili, China, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, India, Indonesië, Italië, Japan, Mexico, Noorwegen, Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zuid-Korea, Zweden en de Europese Commissie. De Nederlandse deelname aan Mission Innovation zal officieel worden bekrachtigd tijdens de klimaatconferentie (COP22) in de Marokkaanse stad Marrakech in november dit jaar.

Het kabinet gaat als lid van Mission Innovation samen met onderzoeksinstellingen en het bedrijfsleven verkennen op welke onderwerpen de Nederlandse inzet wordt gericht.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.