Ads Top

Van 17 naar 23 procent broeikasgasreductie en toch geen goed nieuws voor het klimaat

Het percentage broeikasgasreductie in 2020 is in de Nationale Energieverkenning 2016 behoorlijk omhoog bijgesteld, van 17% naar 23%. En dat terwijl er in het beleid niet enorm veel veranderd lijkt. Hoe kan dat? En misschien wel belangrijker: wat betekent dit eigenlijk voor het klimaat? Michiel Hekkenberg, projectleider NEV 2016, geeft uitleg.

De bijstelling kent twee kanten: de emissie is in 1990 hoger geweest dan eerder werd gedacht en de projectie voor 2020 is nu juist lager. Samen geeft dat een scherpere reductie. Maar hoe zit dit nu precies?
Meer broeikasgasemissie in 1990 dan gedacht

De statistiek voor broeikasgasemissies in 1990 is dit jaar omhoog bijgesteld met 2,7 Mt. Deze bijstelling hangt samen met de herziening van de energiestatistiek die vorig jaar is uitgevoerd. Dit jaar zijn de cijfers teruggelegd naar 1990 en verwerkt in de emissieregistratie. Het CBS heeft nu de beschikking over betere bronnen met meer detailinformatie over het energieverbruik, die ook maken dat de cijfers over het verleden beter geïnterpreteerd kunnen worden. Het energiegebruik van onder andere huishoudens en transport in 1990 is hierdoor omhoog bijgesteld, dus ook de emissies.

Vorig jaar was de emissie in het basisjaar 1990 ook al omhoog bijgesteld, en zelfs nog sterker, met 7,7 Mt CO2-equivalent. Dit kwam onder andere door de toepassing van de nieuwe IPCC richtlijn voor de opwarmingspotentiëlen (GWP) van overige broeikasgassen. Nieuwe inzichten in de relatieve sterkte van broeikasgassen ten opzichte van CO2 hebben geleid tot een opwaartse bijstelling van het effect van methaan met ongeveer 20%. In 1990 was de methaanuitstoot in Nederland aanzienlijk, waardoor dat flink doortikt in de cijfers.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.