Ads Top

Elektriciteitsnetten Goeree-Overflakkee klaar voor duurzame energie

Stedin heeft het vernieuwde elektriciteitsverdeelstation in Ooltgensplaat in gebruik genomen. Hiermee rondt Stedin de operatie af om het elektriciteitsnet van Goeree-Overflakkee klaar te maken voor de toekomst. Met een investering van meer dan honderd miljoen euro is de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet geoptimaliseerd en kan duurzaam opgewekte energie altijd van, naar én op het eiland getransporteerd worden.

Stedin is in 2007 met de operatie gestart. Zo is er vanuit Middelharnis een hoogspanningsverbinding van achttien kilometer aangelegd onder het Haringvliet naar Voorne-Putten. Ook werden de verdeelstations in Middelharnis en Ooltgensplaat uitgebreid en gemoderniseerd en is een nieuw verdeelstation in Stellendam gebouwd. Daarnaast participeert Stedin volop in concrete projecten en ideeën voor energieopslag via waterstof en duurzame energieopwek uit zon, wind en getijden. Zonder de miljoeneninvesteringen van Stedin in de netten waren deze innovatieve projecten niet mogelijk geweest.

Er zijn verregaande plannen voor het realiseren van een getijdencentrale in de Brouwersdam. Door de werking van eb en vloed kan elektriciteit via deze doorlaat in de waterkering worden opgewekt. Bij een landbouwbedrijf in Oude-Tonge komt een duurzaam tankstation met onder andere duurzame waterstof. Door het produceren en opslaan van waterstof is het mogelijk om grote hoeveelheden energie te bufferen. Er is een directe koppeling tussen het tankstation en de elektriciteit vanuit een windmolenpark, zodat de waterstof altijd duurzaam wordt geproduceerd

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.