Ads Top

Jonge uitvinders bedenken slimme techniek voor glastuinbouwkassen

In de uitvinderswedstrijd GreenTech bij RTL 4 hebben vier meiden van 14 jaar een uniek idee gepresenteerd: aan de binnenzijde van kassen wordt een lichtdoorlatende, spiegelende folie aangebracht. Die folie moet lichtvervuiling tegengaan en energiebesparing opleveren. Om dit te testen worden in een kas bij Wageningen University & Research Business Unit Glastuinbouw in Bleiswijk twee kleine proefkassen gebouwd.

Het idee van de jonge uitvinders is dat hun folie het zonlicht overdag doorlaat om planten te laten groeien. In de nacht reflecteert het licht van de lampen en vermindert dat de lichtvervuiling rondom kassen, wat beter is voor de flora en fauna die leeft in de omgeving. En dankzij de reflectie van het licht hoeven mogelijk minder lampen gedurende de nacht worden ingezet wat een energiebesparing tot gevolg heeft.

De meisjes hebben hun idee mogen presenteren tijdens de Werkconferentie van de Topsector Energie in 2015. Naar aanleiding van deze presentatie zijn een aantal bedrijven en instellingen in gesprek geraakt over een vervolgonderzoek in twee speciale proefkassen. COO Robert Kleiburg van ECN was entousiast over het slimme idee en ondersteunt dan ook graag het vervolgonderzoek: “ECN vindt het belangrijk dat de jeugd betrokken raakt bij de energietransitie.  We dragen daarom graag een steentje bij aan de verdere uitwerking van dit fantastische idee.”Naast ECN zijn dit Stedin, Wageningen University & Research Business Unit Glastuinbouw, Green Dream Productions en De jonge uitvinders. 

In het vervolgonderzoek wordt één kas voorzien van een lichtdoorlatende, spiegelende folie, en één kas niet. In beide kassen worden over een periode van zeven weken komkommerplanten geteeld onder verder gelijke omstandigheden op het gebied van temperatuur, belichting en voeding, waarbij verschillende metingen worden verricht, zoals de groeisnelheid van de planten, het energieverbruik en algemene invloed van een folie op de groei van planten. Op basis van tussentijdse resultaten wordt na vier weken bepaald of het zinnig is in de kas met folie met minder vermogen te belichten. Bij positieve resultaten is de hoop dat dit leidt tot een doorontwikkeling van een type folie met specifieke eigenschappen geschikt voor toepassing in glastuinbouw

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.