Ads Top

TenneT wint Nationale Staalprijs met innovatief ontwerp Wintrack hoogspanningsmast

TenneT heeft de nationale staalprijs 2016 in de categorie Industrie gewonnen voor Wintrack, een nieuw hoogspanningsmast-concept dat de energievoorziening van de toekomst vorm zal geven. De stalen Wintrack-mast, die voor het eerst is ingezet bij het project Randstad 380 kV, is ontwikkeld samen met DNV-GL en ZJA Zwarts & Jansma Architecten. Voor het Randstad 380 kV project zijn de masten gerealiseerd door VolkerWessels Telecom en VDL-KTI NV.

De jury prees vooral het feit dat Wintrack inspeelt op maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. De Wintrack-mast is een hoogspanningsmast met een innovatieve, strak vormgegeven constructie die niet alleen ‘visuele rust’ in het landschap oplevert, maar ook een aanzienlijk smaller magneetveld.

Ben Voorhorst, COO van TenneT: 'Ik ben heel trots op deze prijs. Als elektriciteitstransporteur zorgt TenneT voor het bewaken van de betrouwbaarheid en de continuïteit van de elektriciteitsvoorziening. Daarbij wordt voortdurend gekeken naar maatschappelijke vraagstukken en nieuwe ontwikkelingen. Wintrack maakt het mogelijk om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte en de impact voor de maatschappij te minimaliseren.'


Wintrack bestaat uit twee palen, waaraan de hoogspanningsdraden worden opgehangen. De slanke en spits toelopende pilonen staan op het oog los van elkaar. Ze zijn minimalistisch qua ontwerp, waardoor de masten goed in diverse landschappen passen. De mast is bovendien onderhoudsarm dankzij de gladde structuur. Het Wintrackconcept bestaat uit duo‘s van masten, vandaar de term „bi-pole“, waarbij de dradenbundels (geleiders) tussen de palen, boven elkaar worden vastgezet. De masten hebben geen brede armen waaraan de geleiders naast elkaar hangen, zoals bij de huidige vakwerkmasten het geval is. De hoogspanningsdraden hangen dichter bij elkaar dan bij bestaande hoogspanningsmasten. Daardoor ontstaat langs de route van de hoogspanningsverbinding een veel smaller magnetisch veld.

Met de realisatie van de Randstad 380 kV Zuidring in 2013 en de eerste oplevering van de masten van de Randstad 380 kV Noordring in 2015 leveren we een bijdrage aan de leveringszekerheid van stroom nu en in de toekomst. Dat doen we met de stalen Wintrackmasten op een solide en robuuste manier en met oog voor de omgeving en samenleving waarin we leven. Inmiddels wordt de Wintrack succesvol ingezet voor de nieuwe 380kV-verbindingen van TenneT in Nederland.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.