Ads Top

Al meer dan 40.000 zonnepanelen in Stad

Het aantal zonnepanelen in de stad Groningen is afgelopen jaar met 8.917 stuks toegenomen tot een totaal van 40.718. Daarmee is de groei in de zelfde orde van grootte als in 2014 en 2015. Ook de vooruitzichten voor komende jaren lijken goed.

Jaarlijks inventariseert Grunneger Power het aantal zonnepanelen. Dit gebeurt aan de hand van luchtfoto’s die op een vast moment in het voorjaar worden genomen. Daardoor zijn de 1.700 zonnepanelen op het dak van Martiniplaza nog niet meegenomen in de cijfers. Deze werden kort voor de zomer in gebruik genomen.

Mattias Gijsbertsen, wethouder Duurzaamheid: “We streven er naar om in 2018 de magische grens van 100.000 zonnepanelen te passeren. Dit lijkt nog steeds goed haalbaar. Naast het stimuleren van particulieren en bedrijven zijn ook gronden beschikbaar gesteld voor zonneparken. Het resultaat daarvan zal in 2017 en 2018 zichtbaar worden met drie grote zonneparken.”

Dat zijn ‘Vierverlaten’ van Grunneger Power, met geld van de gemeente (circa 8.000 panelen), ‘Woltjerspoor’ en ‘Roodehaan’ (beide circa 40.000 panelen). “We zitten dus heel goed op schema en met deze plannen kan het streefcijfer zelfs royaal worden overtroffen”, aldus Gijsbertsen.

Waren het in 2014 nog vooral particuliere huiseigenaren die hun daken begonnen te exploiteren, tegenwoordig zorgen bedrijfspanden voor de meeste groei. Er zijn al subsidies toegekend voor 8.000 panelen die de komende jaren op lokale bedrijfspanden kunnen worden geïnstalleerd.

Daarmee is niet gezegd dat de particuliere markt al opdroogt. Landelijk neemt de groei van zonnepanelen nog altijd toe. De lichte terughoudendheid van Groningse particulieren kan verklaard worden vanuit de aardbevingsproblematiek.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.