Ads Top

A2 milieuvriendelijker door LED-lampen

A2 milieuvriendelijker door LED-lampen

De A2 wordt de breedste snelweg ter wereld die wordt verlicht door LED. Maar liefst 2 x 6 rijstroken worden vanaf de middenberm verlicht. Rijkswaterstaat is 10 oktober gestart met het vervangen van de reguliere verlichting op de A2 tussen Holendrecht en Maarssen door LED. De oude verlichting is aan vervanging toe. Naar verwachting zijn de werkzaamheden begin november gereed.

In juni 2016 heeft Rijkswaterstaat een proef gedaan met LED verlichting op de A2 tussen Breukelen en Vinkeveen. Op dit traject van 500 m is getest of het mogelijk is met led vanuit de middenberm voldoende licht, lichtniveau en gelijkmatigheid te krijgen op alle 6 rijstroken aan weerszijden van de weg. De proef is geslaagd. Alle rijstroken hadden een goede lichtopbrengst. Daarom wordt nu een groter traject voorzien van LEDverlichting. De oude armaturen van 440 W per stuk worden vervangen door armaturen van 310 Watt per stuk.

In het Energieakkoord staan doelstellingen voor de openbare verlichting en verkeersregelinstallaties. Eén van de doelstellingen is een energiebesparing van 20% in 2020 ten opzichte van 2013. Naar verwachting wordt op het traject A2 Holendrecht-Maarssen ca. 241.600 kWh per jaar bespaard. Omgerekend is dit zo’n 116 ton CO2, ruim 38% besparing ten opzichte van de huidige uitstoot.

Bovendien is er een flinke besparing op onderhoud omdat led langer meegaat. Ook zorgt LED-verlichting voor minder lichthinder en een beter zicht voor de weggebruiker door o.a. kleurherkenning en kleurcontrast. Hiermee zetten we een stap in de richting van een energieneutrale Nederlandse infrastructuur in 2030. Naar verwachting wordt de investering in LED binnen 7 jaar terugverdiend.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.