Ads Top

Nieuw leven voor oude kleine windmolens

Het eerste WINDpostcoderoosproject van Nederland is gestart: de oplossing om honderden middelgrote verouderde windmolens weer rendabel te maken.

Veel van deze molens lopen het risico verlieslijdend te worden of zijn dat al vanwege de lage stroomprijs. Via de nieuwe windpostcoderoosprojecten blijft de bestaande duurzame energieproductie op peil en komen de energiedoelen van de provincies niet in gevaar.

De West-Friese Windmolen Coöperatie heeft de primeur. De 28 jaar oude turbine van deze coöperatie is de eerste turbine die via de windpostcoderoos vervangen wordt. De windpostcoderoosregeling is bijzonder uitgebreid inzetbaar. In Nederland komen in ieder geval zo'n 100 zogeheten Lagerwey-molens in aanmerking.

De postcoderoosregeling maakt het aantrekkelijk voor huishoudens om te investeren in lokale energie-opwekking in hun buurt. Tot nu toe bestonden er alleen postcoderoosprojecten voor zonne-energie. Duurzame energieleverancier Greenchoice en windmolenproducent WES bedachten een windpostcoderoosconstructie die snel zorgt voor zekerheid in windopbrengsten van nieuwe middelgrote molens.

De meeste (dorps)molens staan al sinds de jaren tachtig in het landschap. Ze zijn een vertrouwd en duurzaam onderdeel van veel buurtgemeenschappen In de nieuwe windpostcoderoosprojecten investeren de direct omwonenden in een nieuwe molen die binnen de bestaande vergunningen past. In eerste instantie gaat dat via een apart opgerichte coöperatie. Op de plek van de oude molen verrijst een moderne variant. Die draait minstens de komende 15 jaar en wekt door de huidige techniek tot 10% meer duurzame energie op dan de oude. Als er zo'n 60 à 70 leden meedoen, is de coöperatie 'vol'. Uiteindelijk wordt een eigen bestuur gekozen die het eigendom van de molen weer in handen krijgt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.