Ads Top

Unieke warmtebatterij van TNO voor verliesvrije opslag van zonnewarmte

TNO is er samen met partners in geslaagd een oplossing te ontwikkelen om het energieoverschot van energieproducerende gebouwen lokaal op te slaan in een werkende, verliesvrije warmtebatterij.  Energieproducerende gebouwen leveren netto meer energie dan ze verbruiken. Dit energie-overschot dient lokaal te worden opgeslagen om te kunnen gebruiken in tijden dat het energieaanbod en de opwekking minder is. Lokale opslag van energie is een belangrijke stap in het energieneutraal maken van gebouwen en woningen, het bevorderen van grootschalig gebruik van duurzame energie en de vermindering van CO2-uitstoot.

De warmtebatterij die TNO ontwikkelde met Europese wetenschappelijke partners en bedrijven, is het eerste werkende systeem ter wereld dat op basis van zouthydraten voor de verliesvrije opslag van zonnewarmte op dergelijk grote schaal is getest. Het systeem heeft de potentie om op compacte wijze seizoensopslag in de gebouwde omgeving mogelijk te maken.

De warmtebatterij werkt op basis van thermochemische opslag. Zon-thermische collectoren op het dak van een huis zetten zonlicht om in warmte, zoals (photo-voltaische) zonnepanelen dat doen om elektriciteit te winnen. De opgevangen warmte wordt chemisch opgeslagen in het zout, door dehydratatie van het zout. De warmte bevindt zich in het zout en wanneer die nodig is, zorgt een hydratatiereactie ervoor dat de warmte vrijkomt. De gebruikte zouten zijn goedkoop en op grote schaal voorradig. Hiermee kan het systeem op termijn een goedkope en nog compactere commerciële oplossing vormen.

In het Energieakkoord is afgesproken dat de Nederlandse gebouwde omgeving in 2050 volledig energieneutraal is. TNO werkt samen met partners aan concepten die woningen en bedrijfspanden energieleverend maken en die tevens prettig, leefbaar en gezond zijn. Om energiepositieve gebouwen te realiseren, bekijken we energie vanuit drie invalshoeken: opwekking, opslag en gebruik.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.