Ads Top

Utrecht zonnigste grote stad

Utrecht laat de andere drie grote steden ver achter zich als het gaat om zonne-energie. Momenteel is 3 procent van de Utrechtse daken belegd met panelen: dat is twee tot drie keer zoveel als in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. In 2030 is dat 10% van de Utrechtse daken. Dat is het streven. En de cijfers over 2015 laten zien dat het een haalbaar streven is. Met de Zon-10-daagse vragen de gemeente en haar samenwerkingspartners opnieuw om aandacht voor zonne-energie.

'We zien dat het aandeel zonne-energie in Utrecht blijft stijgen', zegt wethouder mobiliteit en milieu, duurzaamheid Lot Van Hooijdonk. 'In totaal is er in Utrecht op dit moment zonne-energie om 3.500 woningen van stroom te voorzien. De doelstelling in Utrecht is om 15.000 daken te beleggen met panelen. Met de huidige groei ligt de doelstelling binnen bereik, maar mogelijk kunnen we er overheen. Utrecht is de hardst groeiende stad, steeds meer mensen willen profiteren van zonne-energie, je kunt het ook samen doen, we hebben oplossingen voor monumenten, scholen, bedrijven. Er is geen reden om het niet te doen en dat ontdekken steeds meer mensen. Dat willen we vieren, samen met al onze Utrechtse partners en dat doen we met deze eerste Zon-10-daagse.'

Tijdens de Utrechtse Zon-10-daagse (zondag 22 mei t/m donderdag 2 juni) staan de schijnwerpers gericht op de vele initiatieven in de stad en creëren we ontmoetingen om tot nieuwe initiatieven te komen. Zo start de tien dagen met de opening van zonnepanelen op Sportpark de Vrijheid van Desto. Hier hebben tien sportclubs zich verenigd om energie via de zon op te wekken.

Verder vindt op 28 mei in het Stadskantoor een stadsgesprek plaats om het Energieplan verder uit te werken. Op dezelfde locatie op 1 juni een informatieavond waar geïnteresseerden advies kunnen krijgen en kunnen horen wat zonne-energie nou eigenlijk oplevert, hoe het werkt en welke subsidieregelingen er zijn. Op 2 juni wordt ontbeten bij Lage Weide waar Energie Collectief Lage Weide (ECLW) het grootste ‘industriële zonnedak’ van Nederland wil realiseren op het bedrijventerrein. Is er een Solar Tour langs de zonnige successen van Utrecht en draagt Utrecht de titel Solar City over aan een volgende stad.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.