Ads Top

TenneT maakt van Nuon Magnum de startmotor van het noorden

TenneT en Nuon hebben een overeenkomst gesloten voor het realiseren van een ‘black-start’ faciliteit bij de Magnum-centrale van Nuon in Eemshaven. De faciliteit zorgt ervoor dat het hoogspanningsnet weer snel onder spanning komt na een eventuele black-out situatie waarbij Nederland tijdelijk geen elektriciteit heeft.

Hoewel zo’n black-out situatie zeer onwaarschijnlijk is, moet TenneT conform Europese afspraken voorbereid zijn op een dergelijke situatie. Nuon zal deze zogenaamde herstelvoorziening per 1 januari 2018 beschikbaar stellen op het terrein van haar Magnum-centrale in Eemshaven. De herstelvoorziening zal zo snel mogelijk na afroep door TenneT moeten kunnen draaien, om vervolgens minimaal 24 uur beschikbaar te blijven.

In een black-out situatie is een herstelvoorziening nodig om het net weer onder spanning te brengen. De elektriciteitscentrales in Nederland zullen opnieuw moeten worden opgestart. Hierbij zorgt een black-start generator voor elektriciteit om één van de eenheden van de Magnum-centrale op te starten, waarmee vervolgens weer andere centrales kunnen worden gestart. De black-start generator zwengelt zo als het ware als een startmotor de centrale weer aan en daarmee de rest van het elektriciteitsnet. TenneT heeft verdeeld over het noorden, midden en zuiden van Nederland drie soortgelijke faciliteiten gecontracteerd.

De herstelvoorziening bestaat straks uit een dieselnoodstroomaggregaat, een gasturbinegenerator en één van de drie eenheden van de Magnum-centrale. Opvallend is dat er niet een volledig nieuwe installatie zal worden gebouwd, maar dat Nuon een bestaande gasturbine zal verhuizen naar het terrein van de Magnum-centrale in Eemshaven. Begin 2017 wordt gestart met de realisatie van de blackstart-faciliteit.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.