Ads Top

Essent oneens met uitspraak ACM inzake Alliander

Essent kan zich niet vinden in de interpretatie van toezichthouder ACM van de WON (Wet Onafhankelijk Netbeheer): volgens de ACM mogen netbedrijven allerlei commerciële activiteiten ondernemen, zolang het maar geen branchevreemde activiteiten zijn, zoals ‘het runnen van strandtenten’. Echter, de kern van de WON was juist dat de infrastructuuractiviteiten gescheiden moeten worden van commerciële handelsactiviteiten om eerlijke concurrentie te bevorderen en ter bescherming van de elektriciteit- en gasinfrastructuur. Essent overweegt om deze principiële kwestie aan de rechter voorleggen.

'Wij willen als Essent een actieve rol spelen in de energietransitie. Juist op de nieuwe markten voor energiebesparing en decentrale energieoplossingen is een gelijk speelveld voor ons als marktpartij essentieel. Wij kunnen niet concurreren met netbedrijven zoals Alliander, omdat die met gereguleerde inkomsten risico’s kunnen nemen die een marktpartij niet kan nemen.'

1 opmerking:

  1. Helemaal akkoord, gezien Essent (inmiddels RWE) het vertrouwen geniet van Enexis/Liander, hoort een rechter dan ook een eis van naamsverandering te noemen. Het is voor vele consumenten niet duidelijk, dat Enexis/Liander geen NUON en Essent meer zijn. Dit stagneerd tevens de vrije marktwerking. Alle andere partijen moeten steeds weer uitleggen, dat wat een energieleverancier doet, eigenlijk niet meer is dan handel in groen-certificaten én een nota opmaken.

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.