Ads Top

Primeur zonne-energie: Platform Buurtstroom

Utrecht introduceert Platform Buurtstroom. Met Buurtstroom investeren buurtgenoten samen in zonnepanelen en profiteren van de opgewekte stroom via een belastingkorting op de eigen energierekening. Met behulp van een interactieve kaart kunnen zowel groot-dak-eigenaren als mensen die willen investeren in zonnestroom, makkelijk deelnemen aan een project.

De lancering van Buurtstroom vindt plaats op 1 juni tijdens de inloopavond zonne-energie op het stadskantoor van Utrecht, als onderdeel van de Utrechtse Zon-10-Daagse. Wethouder Lot Van Hooijdonk: “Utrecht wil graag de zonne-energie stad van Nederland blijven en werkt er hard aan om iedereen in de stad toegang te bieden tot een zonne-energiesysteem. Ik ben er trots op dat wij hier met het Platform Buurtstroom hier weer een stap dichterbij zijn en tijdens onze Zon-10-daagse deze primeur hebben.”

Het Utrechtse Platform Buurtstroom, gebaseerd op een interactieve kaart, vormt een ontmoetingsplaats voor aanbieders van en deelnemers aan lokale collectieve zonne-energieprojecten. Hierdoor wordt het deelnemen aan een zonne-energieproject gemakkelijker. Vanuit de gemeente wordt er een dak per wijk beschikbaar gesteld voor lokale projecten. Ook initiatiefnemers, zoals energiecoöperaties en ontwikkelaars, die deelnemers voor een project willen werven of hun diensten willen aanbieden, kunnen kosteloos gebruik maken van het platform.

De lancering van Platform Buurtstroom op 1 juni vindt plaats tijdens de Utrechtse Zon-10-daagse (zondag 22 mei t/m donderdag 2 juni). Deze tien dagen staan de schijnwerpers gericht op de vele initiatieven in de stad en het creëren van ontmoetingen om tot nieuwe initiatieven te komen. Op de Inloopavond Zonne-Energie op 1 juni in het Stadskantoor kunnen geïnteresseerden advies krijgen en horen wat zonne-energie nou eigenlijk oplevert, hoe het werkt en welke subsidieregelingen er zijn. Wees welkom! Op 2 juni is er een Solar Tour Utrecht op de fiets langs de zonnige successen van Utrecht. Fiets mee!

Het platform Buurtstroom komt voort uit een samenwerkingsverband tussen de gemeente Utrecht, de Natuur- en Milieufederatie Utrecht, Energie U en de Utrechtse ontwikkelaar Map in Mind. Het platform is volledig onafhankelijk en gratis beschikbaar voor deelnemers en dak-eigenaren. Het platform komt in eerste instantie voor de gemeente Utrecht beschikbaar en de intentie is om het in de komende maanden landelijk uit te rollen. www.buurtstroom.nl

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.