Ads Top

Stroometiket legt bloot wat energiebedrijven leveren

Elk jaar in mei maken de Nederlandse energieleveranciers bekend hoe hun stroommix in het voorgaande jaar eruit zag. De werkelijkheid strookt vaak niet met de glimmende reclames vol windmolens en zonnepanelen. Stroomleveranciers zijn wettelijk verplicht om via het stroometiket te laten zien hoe groot het aandeel kolen, gas, kernenergie, wind, biomassa en zon in hun leveringsmix van het voorgaande jaar werkelijk was. Milieuorganisatie WISE heeft de etiketten van 40 energiebedrijven weer in kaart gebracht en geanalyseerd. De drie belangrijkste trends op een rij:

1.Kolen, kolen, kolen
Het aandeel kolen in het stroometiket van de grote energiebedrijven neemt toe. Essent (aandeel kolen: 33 %) en E.ON (29 %) hebben in 2014 nieuwe kolencentrales geopend, dus dat verbaast niet. E.ON heeft de fossiele bedrijfsonderdelen afgelopen januari afgesplitst en ondergebracht in een nieuw bedrijf (Uniper), maar dat heeft nog geen effect op het stroometiket over 2015. Nuon heeft een kolenaandeel van 29 %. De vierde grote kolenproducent van Nederland is Engie. Dat bedrijf maakt volop reclame met duurzame energie, maar het stroometiket laat zien dat 33 % van de stroom die Engie verkoopt uit kolencentrales komt. Slechts 23 % van het stroometiket bevat duurzame energiebronnen, waarvan het leeuwendeel ook nog sjoemelstroom is.

2.Sjoemelstroom
Een groot deel van de groene stroom die we in Nederland gebruiken wordt in landen als Noorwegen, Frankrijk en Zweden opgewekt met decennia oude waterkrachtcentrales. Maar de fysieke elektriciteit uit die waterkrachtcentrales komt nauwelijks in Nederland aan, we krijgen hier alleen de certificaten. Van deze spotgoedkope manier om groene stroom te creëren gaat geen prikkel uit voor de broodnodige vergroening van het Nederlandse energielandschap. Daarom noemt WISE dit sjoemelstroom. Omdat de hoeveelheid waterkracht die we in de Nederlandse rivieren opwekken verwaarloosbaar klein is kunnen we ervan uitgaan dat nagenoeg alle waterkracht in de stroometiketten sjoemelstroom betreft.

Top 3 sjoemelstroom leveranciers 2015:

1.Oxxio & Woonenergie (allebei onderdeel van Eneco): 100 % waterkracht
2.Main Energie: 98 % waterkracht
3.NLE (Nederlandse Energie Maatschappij): 93 % waterkracht

Mede dankzij de jarenlange anti-sjoemelstroom-campagnes van WISE heeft Eneco sjoemelstroom recent in de ban gedaan. Dat geldt ook voor de dochterondernemingen Oxxio en Woonenergie. In het stroometiket over 2016 (dat pas in 2017 gepubliceerd zal worden) zal dat zichtbaar moeten worden.

3.Lichtpuntje: windenergie steeds populairder
Het aantal stroomaanbieders met veel windenergie in de leveringsmix is sinds 2012 spectaculair gestegen: ook in 2015 zijn er weer meer windenergieleveranciers dan in het jaar daarvoor. Inmiddels zijn er negen energiebedrijven die meer dan 50% windenergie in de mix hebben. Bij de absolute toppers horen Pure Energie en Qurrent, allebei met 99% Nederlandse wind en 1 % zon. Greenchoice, de grootste van de groene leveranciers, heeft het aandeel wind in het recente stroometiket verder opgeschroefd naar 47 %.

Omdat het door alle misleidende reclames best moeilijk is geworden om tussen alle energiebedrijven het kaf van het koren te scheiden onderhoudt WISE een online energievergelijker. Daarin zijn alleen de écht groene bedrijven te vinden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.