Ads Top

Overijsselse duurzaamheidslening krijgt een opvolger

Goed nieuws voor Overijsselaars die hun woning willen verduurzamen. Met ingang van 1 juni 2016 kunnen zij een beroep doen op de Energiebespaarlening Overijssel om hun investering in bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen te financieren. De Energiebespaarlening wordt aangeboden door het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) en de provincie Overijssel. De lening biedt gebruikers een flink rentevoordeel ten opzichte van een lening bij een commerciële bankinstelling. De energiebespaarlening is de opvolger van de succesvolle duurzaamheidslening van de provincie Overijssel, die afgelopen zomer uitgeput raakte. De regeling is ook beschikbaar voor mensen van 75 jaar en ouder.

Het Nationaal Energiebespaarfonds kent een totaalbudget van 300 miljoen euro voor heel Nederland. Het fonds is gevuld door de Rijksoverheid, de Rabobank en de ASN Bank. Rente en aflossing stromen terug in dit fonds, zodat in de toekomst nieuwe leningen kunnen worden verstrekt aan woningeigenaren. Met een eenmalige subsidie aan het fonds van 1,7 miljoen euro heeft de provincie Overijssel voor haar inwoners een rentekorting van tussen de 0,5 en 0,9 procent afgesproken. De hoogte van de korting is afhankelijk van het individuele leenbedrag.

Met de Energiebespaarlening kunnen energiebesparende maatregelen worden gefinancierd. Denk aan isolatie, hoogrendementsglas of een warmtepomp. Bij zonnepanelen geldt de voorwaarde dat er nog een extra maatregel nodig is. Maximaal 75% van het leenbedrag mag worden besteedt aan zonnepanelen.
Het aantal aanvragen voor de oude duurzaamheidslening nam in 2015 een enorme vlucht, waardoor het budget van 40 miljoen euro plotseling uitgeput raakte. Meer dan 4.000 huishoudens hebben met zo’n lening duurzame investeringen in hun woning gedaan. De regeling heeft ongeveer 5,5 jaar gedraaid, en heeft naast een energiebesparing van ruim 61 Terajoule/jaar, naar schatting 250 banen opgeleverd. De regeling heeft onder meer geresulteerd in de aanleg van zo’n 20 hectare zonnepanelen op particuliere woningen, ongeveer een vijfde van het totaal aantal zonnepanelen in Overijssel.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.