Ads Top

Studententeam Crib Soleil wint Sustain-a-battle

Je energieverbruik meer dan halveren, binnen een maand. Dat lukte studenten van de Universiteit Twente in Sustain-a-battle, een competitie voor de meest energiebewuste en energiezuinige flat op de campus. Het team van Crib Soleil gaf in de finale op donderdag 12 mei twintig woongroepen te nakijken – om er na de gezamenlijke afterparty vandoor te gaan met een koelkast, een geldelijke bijdrage voor een huisfeest én de onderscheiding “meest sustainable campusbewoners van 2016”.

Sustain-a-battle, een samenwerkingsinitiatief tussen studievereniging Generatin, Woningstichting De Veste en de UT, maakt onderdeel uit van de Living Smart Campus; hierin wordt de campus van de UT benut voor verschillende experimenten op het gebied van ICT, health en duurzaamheid.

Met duizenden mensen die er werken, recreëren of zelfs wonen is de campus een perfecte plaats om te experimenteren – en niet alleen in laboratoria en collegezalen. Want waarom zou je de compacte samenleving die de campus nu eenmaal is, niet ook zélf gebruiken als aanjager voor nieuwe ontwikkelingen? In het kader van de Living Smart Campus heeft de Universiteit Twente diverse projecten lopen die wetenschappelijk uitdagend én maatschappijgericht zijn, en waaraan bij voorkeur ook externe partijen meedoen, zodat de blik van buiten naar binnen is gericht. Eén project heeft – in de categorie ‘less is more’ – al resultaat geboekt: de strijd om de groenste campus-flat ofwel Sustain-a-battle.

Een maand lang namen studentenflats de moeite om hun energie- en vooral elektriciteitshuishouding op een lager pitje te zetten. Plannen werden gesmeed. Dag in, dag uit werd ieders verbruik vastgelegd. En om de spanning erin te houden, moest de concurrentie ook nog eens wekelijks inzage krijgen in de vorderingen – of tegenvallers.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.