Ads Top

Windpark Fryslân start bouw naderingsdetectiesysteem - minder overlast door verlichting voor omgeving

Windpark Fryslân is bijna klaar. De 89 windturbines met een tiphoogte van 180 meter worden momenteel van fundering tot gondel geïnspecteerd, waarna deze worden getest en in bedrijf gaan.

Windturbines met een tiphoogte van meer dan 150 meter, moeten wettelijk worden voorzien van luchtvaartverlichting. Bij Windpark Fryslân geldt dit voor de buitenste 30 windturbines. Dankzij een naderingsdetectiesysteem kan deze verlichting binnenkort ’s nachts worden uitgeschakeld wanneer er geen luchtvaartuigen in de buurt van het windpark zijn.
 
De windturbines hebben boven in een lamp die overdag wit licht en ’s nachts rood licht rondom uitstraalt. Halverwege de toren zit verlichting die ’s nachts continu rood licht uitstraalt.

Om de overlast van de verlichting voor de omgeving te beperken, heeft Windpark Fryslân diverse maatregelen genomen: De lampen boven in de windturbines zijn ’s nachts vastbrandend in plaats van knipperend. Boven op de windturbines zijn zichtbaarheidssensoren geplaatst. Wanneer het zicht voldoende is, vermindert de intensiteit van de lampen met maximaal 90%. Windpark Fryslân bouwt bij Kornwerderzand een naderingsdetectiesysteem waarmee de luchtvaartverlichting op de windturbines uitgeschakeld kan worden.

Voor goedkeuring van het naderingsdetectiesysteem hebben Windpark Fryslân en de Gemeente Súdwest Fryslân een advies aangevraagd bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).
 
Het definitief toepassen van naderingsdetectie volgt nadat er wordt aangetoond dat het radarsysteem goed werkt middels een testvlucht.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.