Ads Top

Vooral tuinder voelt pijn van hoge energieprijzen

Er zijn grote zorgen over de impact die de snel stijgende energieprijzen hebben op een aanzienlijk deel van de glastuinbouwbedrijven. In de overige schakels binnen de tuinbouwketen zijn de effecten vooralsnog minder zichtbaar. Dat is de uitkomst van het overleg van diverse tuinbouworganisaties dat woensdagavond 6 oktober plaatsvond.

De huidige ontwikkelingen hebben alles in zich om een bredere crisis voor de sector te worden. Voor veel telers ís de huidige situatie nu al nadrukkelijk een crisis, zo verwoordt Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland.

Door de grote diversiteit in teeltbedrijven is het lastig om snel in beeld te krijgen om hoeveel bedrijven het gaat en hoe groot hun lastenverzwaring is. De situatie verschilt sterk van bedrijf tot bedrijf, licht Adri Bom-Lemstra toe. Niet alleen is de energiebehoefte van elk bedrijf anders, ondernemers hebben bovendien individuele contracten lopen met enerzijds afnemers in de retail en anderzijds de energieleveranciers.

Energieprijzen bepalen voor een belangrijk deel de kostprijs van een tuinbouwondernemer, maar ook voor bedrijven in andere sectoren. Daarin schuilt het gevaar dat voor veel meer ondernemers in de keten een crisissituatie ontstaat. We zullen daarom met de ketenpartners intensief in gesprek blijven.

De laatste jaren lag de focus van de teeltbedrijven op besparen en verduurzamen. Dat moet niet tot stilstand komen door deze forse energieprijzen. Fossielvrij telen, dus zonder gebruik van fossiele brandstoffen, is al veel langer de doelstelling van de glastuinbouw.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.