Ads Top

ACM treedt op tegen energiebedrijven die vaste energiecontracten opzeggen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) treedt op tegen energiebedrijven die de leveringsovereenkomst met klanten opzeggen omdat zij niet akkoord zijn gegaan met het verhogen van het afgesproken vaste energietarief. Het zomaar stoppen of aanpassen van een energiecontract met vaste tarieven is niet toegestaan.

Op grond van de Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van elektriciteit en gas is het beëindigen van de levering in de winterperiode (1 oktober tot 1 april) ook niet toegestaan.

Uit onderzoek van de ACM blijkt nu dat één van deze bedrijven de levering aan consumenten die niet akkoord zijn met een prijsverhoging daadwerkelijk stopzet in de winterperiode. De ACM dwingt het bedrijf met een zogenoemde last onder dwangsom (LOD) de levering van gas en elektriciteit aan consumenten voort te zetten volgens het afgesproken vaste tarief. Doet het bedrijf dit niet, dan moet het bedrijf een dwangsom 15.000 euro per week betalen, met een maximum van 45.000 euro.
 
De ACM blijft de komende tijd controleren of energiebedrijven zich aan de regels houden en levering in de winterperiode niet zomaar beëindigen omdat vaste contracten eenzijdig worden opgezegd.

Consumenten met een vast contract die toch nog een brief krijgen van hun energieleverancier met de mededeling dat de levering wordt beëindigd, kunnen dat melden bij ACM ConsuWijzer.

Consumenten kunnen er van uit gaan dat zij – zeker in de wintermaanden – nooit zomaar echt worden afgesloten van gas en elektriciteit. Als een energieleverancier toch een contract beëindigt krijgen consumenten altijd eerst een brief van de lokale netbeheerder.

De ACM kan de naam van de leverancier nog niet noemen, maar de Consumentenbond heeft DGB Energie en Enstroga gesommeerd om de eenzijdige stopzetting van energiecontracten terug te draaien. DGB Energie zou de vaste contracten willen beeindigen omdat klanten niet betaald zouden hebben of omdat ze niet zouden betalen met automatische incasso. Andere klanten krijgen een opzegging vanwege de gestegen energieprijzen. 

Foto Anefo

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.