Ads Top

'Veel energieleveranciers in de gevarenzone'

 

Stijgende energietarieven zorgen voor problemen bij energieleveranciers met weinig financiële buffers. Vooral kleine energiemaatschappijen hebben het moeilijk. De Vastelastenbond deed onderzoek naar de solvabiliteit van verschillende Nederlandse energieleveranciers.

Voor het beoordelen van de solvabiliteit is gekeken naar de jaarrekeningen die de energieleveranciers hebben gedeponeerd bij de Kamer van koophandel. Met een lage solvabiliteit wordt bedoeld dat minder dan twintig procent van het balanstotaal is gefinancierd met eigen vermogen.  

Vier energieleveranciers hebben een negatieve solvabiliteit. Het gaat hier om Fenor Energie, Gewoon Energie, VanHelder en Welkom Energie. Zes andere energieleveranciers, waartoe Anode Energie, EnergyZero, Enstroga, Green NL, Slim met Energie en Vrij op Naam behoren, hebben een positieve solvabiliteit hoewel deze erg laag is. Voor deze bedrijven geldt dat een klein verlies ze direct in problemen kunnen komen. 

De laatste groep energieleveranciers bevindt zich niet in de gevarenzone en bestaat uit De Vrije Energie Producent, Eneco, Engie, Nieuwe Energie Groep, SEPA Green Energy en Vattenfall. Deze leveranciers hebben een gemiddelde tot hoge solvabiliteit. Er zijn ook leveranciers die een uitstekende solvabiliteit hebben. Greenchoice heeft een solvabiliteit van boven de twintig procent.

Naast solvabiliteit is het inkoopbeleid van een energieleverancier belangrijk. Grote energieleveranciers kunnen het zich niet veroorloven om grote risico’s te lopen. Kleinere energieleveranciers die inkoopvoordeel willen behalen, kopen vaak risicovoller in.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) vraagt energieleveranciers deze week meer informatie te verschaffen over de leveringszekerheid voor de komende winter.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.