Ads Top

'Onnodig veel lichtvervuiling en energieverspilling bij bedrijven'

Ruim 71 procent van bedrijven houdt lichten onnodig aan in de nacht, dat blijkt uit onderzoek door de Natuur en Milieufederaties (NMF’s).

De NMF’s hebben de afgelopen weken 1588 bedrijven ’s nachts gefotografeerd. De foto’s werden ad random gemaakt in alle provincies bij verschillende gemeenten.

Maar liefst 71 procent van de gefotografeerde bedrijven had onnodige verlichting branden. Daarvan had 42 procent de binnenverlichting aan, 33 procent de buitenverlichting en 25 procent van de bedrijven had zowel binnen als buiten de verlichting branden.

Het aantal bedrijven dat de lichten aanhad, was met 87 procent het hoogst in Overijssel. Drenthe heeft het laatste percentage: 52 procent. De meeste binnenverlichting brandde ook in Overijssel. Daar was de binnenverlichting aan bij 64 procent van de gefotografeerde bedrijven. De minste binnenverlichting brandde in de provincie Flevoland. Overijssel en Brabant scoren met 57 en 62 procent het hoogst als je kijkt naar buitenverlichting. Drenthe scoorde het laagst: daar liet 25 procent van de bedrijven buitenverlichting aan.

Bedrijven verspillen met onnodige nachtelijke verlichting jaarlijks zo’n 536 miljoen kWu: een stroomverbruik van 150.000 huishoudens. Dat blijkt uit een schatting van ECN, het nationale instituut voor energie-innovatie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.