Ads Top

Studenten van de TU/e openen zelfontworpen duurzaam huis

Studententeam VIRTUe heeft zijn zelfvoorzienende en duurzame woning op de campus van de TU/e (op het koeveld, naast het Auditorium) feestelijk geopend voor publiek. 

Het huis van de toekomst is onderdeel van Ripple, het duurzame woonconcept dat mensen op een speelse manier aanspoort om duurzamer te wonen én te leven. Tot eind november kunnen  geïnteresseerden hier een tour inplannen.

Het bouwwerk is volledig zelfvoorzienend. Tachtig procent van de materialen is of kan later worden hergebruikt. De woning bestaat uit een studentenkamer, een startersappartement en een gemeenschappelijke ruimte en kan relatief eenvoudig op bestaande bouw worden geplaatst, waardoor het ook in stedelijk gebied onderdeel kan zijn van de oplossing voor het woningtekort.

Verder zijn er gekleurde zonnepanelen verwerkt in de gevel. Dat ziet er niet alleen aantrekkelijkheid uit maar zorgt ook voor meer ruimte op het dak, bijvoorbeeld voor sociale activiteiten. Een slim systeem genaamd EQUI kan de gebruiker helpen bij het verbeteren van zijn of haar duurzame levensstijl. EQUI zorgt ervoor dat het elektriciteitsverbruik zo voordelig mogelijk over de dag wordt verdeeld. Het systeem vertelt wat het beste moment is om de wasmachine aan te zetten of de vaatwasser te laten draaien.

Na november wordt het huis afgebroken en vervoerd naar Wuppertal, waar VIRTUe hoge ogen hoopt te gooien tijdens de internationale ontwerpwedstrijd Solar Decathlon Europa.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.