Ads Top

Energieleveranciers trekken massaal aanbod in

De energieprijzen in de huidige markt zijn zo volatiel dat leveranciers noodgedwongen hun aanbod intrekken of tussentijds veelvuldig aanpassen, wat zeer ongebruikelijk is. Dat blijkt uit een analyse van online prijsvergelijker Pricewise. 

Waar consumenten normaal gesproken uit wel 90  aanbiedingen konden kiezen, zijn dit er nu doorgaans minder dan 30. De verschuivingen in de energiewereld vallen ook consumenten zwaar: een gemiddeld huishouden betaalt op 6 oktober 2021 al 500 euro meer dan een week geleden. En de prijzen blijven stijgen.

Energieleveranciers spreken normaal gesproken een vast energietarief af bij het afsluiten van een nieuw contract. Op dat moment weten zij niet wat de inkoopprijs is voor de komende maanden. In de huidige markt is dit een risico. Was de gasprijs vorig jaar nog historisch laag, nu zitten we op een recordhoogte. Ten opzichte van gisteren is de prijs van gas zelfs met 37 procent gestegen. En de verwachting is dat het hoogtepunt nog niet bereikt is. De komende maanden moet een energieleverancier zich dus houden aan de afgesproken prijzen, ook al liggen de inkoopprijzen straks daadwerkelijk veel hoger.

Energieleveranciers passen daarom noodgedwongen hun aanbod aan of trekken zich terug omdat ze te veel risico lopen. Cashbacks verdwijnen en leveranciers bieden sommige looptijden tijdelijk niet aan. Dit is een unieke situatie en laat echt zien hoe fragiel de huidige energiemarkt is.  

 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.