Ads Top

40.000 woningen geselecteerd voor Utrechtse energietransitie

Utrecht start de voorbereidingen om de eerste 24 buurten van de stad aardgasvrij te maken. Het gaat in totaal om zo’n 40.000 woningen verspreid over de stad, ongeveer een derde van het totaal. Doel is om in deze buurten de komende jaren te starten met de zogeheten buurtaanpak.

Utrecht wil de komende jaren buurt voor buurt starten met het onderzoek. Het proces van het vaststellen van de wijkuitvoeringsplannen tot aan het afsluiten van het aardgas zal minimaal 8 jaar duren. Keiharde voorwaarde voor de gemeente is dat de Rijksoverheid snel stappen zet in het betaalbaar maken van de overstap, het oplossen van knelpunten in wet- en regelgeving en de vergoeding van de kosten die we als gemeente moeten maken.

Overvecht-Noord werd in 2017 als eerste wijk aangewezen om uiterlijk in 2030 van het gas af te gaan. Naast de vier buurten in deze wijk komen er nu 20 buurten bij die de overstap wordt voorbereid. De buurten die voor deze eerste periode zijn geselecteerd, zijn buurten waar de overstap naar verwachting het best te maken is met oog op betaalbaarheid en het beperken van gedoe in en rondom het huis. In de overige buurten start de buurtaanpak na 2030, maar kan iedereen al wel zelf aan de slag, bijvoorbeeld met isolatie. Uiterlijk in 2050 moeten alle woningen en gebouwen in Nederland en dus ook in Utrecht van het aardgas af zijn.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.