Ads Top

Kantelpunt: verkoop cv-ketels daalt, warmtepompen in opmars

De cv-ketel verkoop nam afgelopen jaar af met bijna 5 procent ten opzichte van 2019. Dat is de meest opvallende constatering uit het jaarlijkse onderzoek Gasmonitor 2021 van Natuur & Milieu naar de aanschaf van warmte-apparaten, zoals de cv-ketel, de warmtepomp en hybride installaties.

Dit jaar stapten in totaal 87.000 huishoudens over naar een aardgasvrije techniek of aardgasvrije aansluiting zoals een duurzaam warmtenet. Nieuwbouwwoningen zijn in toenemende mate aardgasvrij (86 procent), maar in de bestaande bouw blijft de cv-ketel nog wel dominant. In totaal zijn er in 2020 428.000 cv-ketels aangeschaft.

De Gasmonitor laat ook een sterke groei zien in het aantal verkochte warmtepompen. In 2020 zijn 62.000 warmtepompen geïnstalleerd. Dat is maar liefst 37 procent meer ten opzichte van 2019.

De cijfers van deze Gasmonitor laten verder zien dat we er voorlopig nog niet zijn. De omschakeling naar aardgasvrij wonen gaat maar langzaam. Alleen inzetten op volledig aardgasvrij wonen is dan ook niet verstandig. Hybride warmtepompen kunnen een belangrijke rol spelen als tussenstap naar aardgasvrij. Een hybride warmtepomp is een combinatie van een kleine warmtepomp en een cv-ketel. Het huis wordt verwarmd op stroom en op heel koude dagen springt de cv-ketel bij. Dit levert energiebesparing en CO2-winst op ten aanzien van de traditionele cv-ketel die volledig op aardgas draait. In 2020 werden er 3200 van zulke hybride-warmtepompen geïnstalleerd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.