Ads Top

Betere voorlichting over investeringen in projecten met windenergie

 

Twee bedrijven die investeringen in projecten met windmolens verkopen aan consumenten hebben op verzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) hun informatievoorziening aangepast.

De ACM heeft onderzoek gedaan naar twee bedrijven die deelprojecten met windmolens aanbieden. Bij beide bedrijven bleek dat de informatievoorziening voor consumenten beter kon.

Bij het bedrijf Windcentrale zag de ACM dat consumenten beter konden worden voorgelicht over wat de gevolgen kunnen zijn als zij hun aandeel in een windpark weer willen verkopen. Na het verzoek van de ACM heeft Windcentrale dit in mei 2021 aangepast.

Bij Greenchoice werden consumenten niet voldoende voorgelicht over het verwachte rendement en de voorwaarden die gelden voor eventuele extra opbrengsten van de investering. Ook vond de ACM de kosten die Greenchoice rekende voor het beëindigen van de investering te hoog. Greenchoice heeft deze tekortkomingen op verzoek van de ACM aangepast en heeft de aanpassingen 1 oktober 2021 afgerond.

Vaak wordt bij het investeren in windmolens een deel van de opgewekte energie als ‘korting’ op de energierekening verrekend. Hiervoor moet de consument een energiecontract afsluiten met een specifieke energieleverancier. Omdat consumenten altijd een vrije keuze van energieleverancier moeten hebben, is dit alleen toegestaan als consumenten bij het beëindigen van het energiecontract hun aandeel in de windmolen voor een redelijke prijs kunnen verkopen en dan over kunnen stappen. Ook hier moeten leveranciers consumenten goed over informeren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.