Ads Top

Variabele energietarieven met 25% omhoog

Net als de vaste energietarieven, volgen ook de variabele energietarieven de stijgende trend. Per 1 juli 2021 stijgen deze met 25 procent. De energierekening van een Nederlands huishouden gaat hierdoor met gemiddeld 160 euro omhoog ten opzichte van het afgelopen jaar.

Dat blijkt uit een analyse van Pricewise op basis van eigen onderzoek en de bekendmaking van de nieuwe tarieven van Vattenfall. De berekening gaat uit van een gemiddeld Nederlands huishouden (met een energieverbruik van 3.500 kWh en 1.500 m³).

Huishoudens waarvan het vaste energiecontract afloopt, gaan automatisch over op de variabele tarieven en betalen gemiddeld 400 euro per jaar extra.

Uit de Energiemonitor 2021 van de ACM blijkt dat dit om maar liefst twee miljoen (27 procent) Nederlandse huishoudens gaat.

De reden van de stijgende tarieven is het koude voorjaar, de prijs van CO2-rechten en het herstel van de economie.

De vraag naar elektriciteit neemt toe, maar op momenten dat er weinig zon en wind is, wordt toch naar kolen- of gascentrales uitgeweken. Die prijzen blijven hoog door onder andere de prijs van CO2-rechten. Bovendien moet de netcapaciteit worden uitgebreid, om het hogere stroomverbruik aan te kunnen. Ook dat brengt kosten met zich mee, die deels  in de netbeheerkosten worden doorberekend.
 
De vaste energietarieven zijn met zo'n 200 euro gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Momenteel liggen deze hoger dan de variabele tarieven. Per 1 juli zullen de variabele tarieven zich echter naar een hoger niveau bewegen. Een gemiddeld Nederlands huishouden dat niet overstapt op het moment dat hun vaste energiecontract afloopt, gaat automatisch over op de variabele energietarieven en betaalt gemiddeld 400 euro meer op jaarbasis voor energie. Stappen zij wel over, dan besparen zij met een eenjarig energiecontract rond de 200 euro.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.