Ads Top

Toonfrequent signaal verdwijnt: dit moet u weten

Vanaf 1 juli 2021 verdwijnt het zogenoemde TF-signaal in steeds meer gebieden. Dit heeft vooral gevolgen voor het dag- en nachttarief, ook wel dubbeltarief. Het dubbeltarief, dat inmiddels vrijwel hetzelfde is als het enkeltarief, is zonder signaal alleen nog te gebruiken voor huishoudens met een slimme meter.

Daarnaast maken sommige apparaten gebruik van het signaal. Extra aandacht verdienen bijvoorbeeld elektrische boilers, vaak wat oudere systemen, die het signaal gebruiken. Als het signaal uit gaat, moet bij deze boilers iets gebeuren om te zorgen dat ze aan blijven.

Vroeger was het TF-signaal nodig om elektriciteitsmeters te laten schakelen tussen het dag- en het nachttarief (dubbeltarief). De afgelopen jaren heeft bijna iedereen in Nederland een slimme energiemeter gekregen. Die meter kan zelf schakelen tussen het dag- en nachttarief.

Prijsvergelijkers hebben berekend dat het dubbeltarief alleen goedkoper is, als een huishouden minstens de helft van zijn energie ’s nachts verbruikt. En ook dan scheelt het per jaar maar een paar euro.

In het verleden is er ook op andere manieren gebruik gemaakt van het TF-signaal voor tariefschakeling. Bekende toepassingen zijn portiekverlichtingen en boilers. Voor de meeste toepassingen is het installeren van een eenvoudige schakelklok of schemerschakelaar voldoende om het apparaat ook in de toekomst te laten functioneren. Bijzondere aandacht besteden de netbeheerders aan een bepaald type elektrische boilers. Het gaat om (vaak wat oudere) systemen die meestal in flats en appartementengebouwen hangen. Als het signaal uit gaat, moet bij deze boilers iets gebeuren om te zorgen dat ze aan blijven. De meeste boilers kun je eenvoudig met de hand weer aanzetten. Maar bij een klein deel kan dat niet. Voor deze boilers moet er aparte oplossing komen. De netbeheerders zijn over deze systemen in gesprek met de installatiebranche. 

Voor consumenten die zich afvragen of hun boiler last heeft van het uitzetten van het signaal, is een stappenplan opgesteld.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.