Ads Top

Afscheid van een oude windturbine en windfeest voor een nieuwe


Woensdag 2 juni 2021 was het zo ver. De windturbine die Ecopower in 2001 plaatste aan het voetbalveld in Eeklo werd na 20 jaar trouwe dienst afgebroken. Het is één van de allereerste windturbines in Vlaanderen.

In de 141322 uur dat de windturbine aan het voetbalveld draaide, produceerde ze 17.301.086 kWh aan lokale groene burgerstroom.

De Enercon E40 turbine is nog in goede staat om windstroom te produceren maar verdwijnt in Eeklo omdat de vergunning niet verlengbaar is. De reden daarvoor is dat ze buiten de concentratiezone valt die werd afgebakend door de provincie Oost-Vlaanderen om het Windlandschap in Eeklo Maldegem en Kaprijke te realiseren.

Ook aan de andere twee windturbines die sinds 2001 lokale burgerenergie produceren in Eeklo, zal de komende weken veel bedrijvigheid zijn. Ze hebben beide een defecte lager en worden gedemonteerd. De onderdelen zijn verkocht en krijgen een nieuw leven als reservestukken voor andere windprojecten. Eind juni zouden de werken moeten zijn afgerond en staan er dus drie coöperatieve windturbines minder in Eeklo en Vlaanderen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.