Ads Top

Fluvius zet unieke energieproeftuin in Zellik onder stroom

Fluvius heeft twee uit de kluiten gewassen elektriciteitscabines geplaatst op de site van Green Energy Park in het Vlaams-Brabantse Zellik. Dat is een belangrijke mijlpaal bij de start van een ‘energieproeftuin’ die uniek is in Europa. Bedrijven zullen er hun nieuwe energietechnieken kunnen testen in een ‘live’ energiegemeenschap.

Het Green Energy Park is een gezamenlijk project van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Universitair Ziekenhuis Brussel (UZ Brussel). Het gaat over de ontwikkeling van een nieuwe onderzoekscampus in de industriezone Researchpark van Zellik, vlak naast de Brussels Health Campus met het UZ Brussel en de Faculteit Geneeskunde en Farmacie van de VUB. Die campus zal op termijn uitgroeien tot een proeftuincentrum met onder meer het Smart Village Lab, een slimme woon- en werkwijk, met zeven woningen, een snellaadplatform voor elektrische wagens, zonnepanelen, drie windmolens, twee megawattuur wijkbatterijen en nog veel meer.

Zoals bij elke nieuwe verkaveling, start alles met de aansluiting. En hier is die erg bijzonder, want ze bestaat uit twee elektriciteitsposten van elk negen meter lang. De ene is ingericht als een standaard elektriciteitscabine met een transformator van 1000 kVA en slimme technologie om te communiceren met het centrale netbeheersysteem van Fluvius. In de tweede cabine kan allerlei testapparatuur worden geplaatst.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.