Ads Top

Alliander vraagt Gelderland om kapitaalversterking


Provincie Gelderland heeft een verzoek van Alliander ontvangen voor een financiële bijdrage. De netbeheerder heeft extra geld nodig om haar elektriciteitsnet te verbeteren voor de energietransitie. In totaal vraagt Alliander 600 miljoen euro van haar aandeelhouders. De grootste aandeelhouders van Alliander zijn: Gelderland (44,7%), Friesland (12,7%), Noord-Holland (9,2%) en Amsterdam (9,2%).

De energietransitie versnelt en leidt tot meer lokaal opgewekte, duurzame energie en een groeiende vraag naar elektrisch vermogen. Daarom moet Alliander de capaciteit van de elektriciteitsnetten uitbreiden.

Gelderland heeft de afgelopen tijd samen met andere aandeelhouders en Alliander onderzocht hoe het eigen vermogen versterkt kan worden. Met een sterk eigen vermogen kan Alliander goedkoper geld lenen op de kapitaalmarkt. Uit dit overleg is het voornemen gekomen voor een uitgifte van een reverse converteerbare hybride obligatielening van 600 miljoen. Dit is een geldlening die door Alliander omgezet kan worden in aandelen met bijbehorende dividenduitkering.

Het verzoek van Alliander zal nog vóór het zomerreces door het college worden beoordeeld. Na de zomer van 2021 zullen de Provinciale Staten zich over het voorstel buigen. Alliander zal zelf ook informatiebijeenkomsten organiseren voor de aandeelhouders. Uiterlijk 1 december 2021 zal het besluit over het verzoek tot kapitaalversterking genomen worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.