Ads Top

2,5 miljoen voor hittebestendige reactorwanden met vloeibaar metaal

 

In een fusiereactor heersen extreme omstandigheden. De wand van het reactorvat moet bijvoorbeeld tegen extreme hitte bestand zijn. Veel veelbelovende wandmaterialen zijn al eerder getest en daarbij te licht bevonden. Een wand met vloeibare metalen lijkt nu de oplossing.

DIFFER en de Technische Universiteit Eindhoven krijgen een NWO Groot-beurs van 2,5 miljoen euro om een laboratorium te bouwen waar die nieuwe technologie kan worden onderzocht: het LiMeS-lab.

In de toekomst kan kernfusie een duurzame en veilige energiebron zijn, maar voor het zover is moeten er nog een aantal obstakels worden overwonnen. In het binnenste van een fusiereactor wordt zeer veel energie opgewekt in de vorm van warmte. Die energie moet uiteindelijk door de wand heen naar buiten.

Wolfraam is een hittebestendig metaal, dat daarom vaak als wandmateriaal dient. Maar zelfs dat materiaal redt het niet, ondanks een smeltpunt van 3422 graden Celsius. Projectleider Thomas Morgan van DIFFER: “Ter vergelijking, de wand vangt zwaardere klappen op dan een ruimteschip dat door de dampkring gaat”

Vloeibare wandmaterialen worden gezien als de oplossing voor het ‘wandprobleem’. De wand van de reactor zou dan bestaan uit een soort sponsachtige structuur, waar het vloeibare metaal in zit. r.”

DIFFER en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) werken al een aantal jaren samen aan dit onderzoek, ze lopen hierin voorop. Zij ontwikkelden samen een plan om voor dit onderzoek een laboratorium te bouwen, waarin materialen en ontwerpen kunnen worden ontwikkeld en getest: het LiMeS-Lab. Dit plan wordt nu financieel gesteund door NWO.

Foto: Bart van Overbeeke

 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.