Ads Top

Knelpunten op elektriciteitsnet Amsterdam


Netbeheerder Liander heeft laten weten dat in Buiksloterham/Overhoeks de maximale capaciteit is bereikt voor het leveren van elektriciteit. In het Westelijk Havengebied is dit waarschijnlijk ook op korte termijn het geval.

In Buiksloterham/Overhoeks en een deel van het Westelijk Havengebied is de vraag naar elektriciteit snel toegenomen door nieuwe en bestaande bedrijven, woningbouw en doordat we als samenleving meer elektriciteit gebruiken, bijvoorbeeld voor elektrisch vervoer. Het netwerk is niet snel genoeg uitgebreid om in deze toenemende vraag te voorzien. Dit betekent dat Liander nu geen capaciteit kan leveren aan nieuwe grootverbruikers van elektriciteit die zich hier willen vestigen.

Voor de geplande woningbouw in Buiksloterham/Overhoeks heeft Liander capaciteit gereserveerd. Dat kan dus doorgaan. Ook voor consumenten en ondernemers die al een contract met Liander hebben, verandert er niets.

In Amsterdam heeft Liander voor beide gebieden netuitbreidingen in gang gezet om de problemen op te lossen. Ze verwachten in het eerste kwartaal van 2023 de uitbreiding voor Buiksloterham/Overhoeks klaar te hebben. Voor het deel van het Westelijk Havengebied wordt in de tussentijd gekeken naar manieren om vraag en aanbod van elektriciteit beter op elkaar aan te laten sluiten. Bijvoorbeeld door met grootverbruikers afspraken te maken om tijdens de piektijden hun afname terug te brengen. Ook wordt gekeken of partijen in het gebied hun vermogensvraag naar beneden kunnen brengen om zo meer ruimte te maken voor andere gebruikers op het elektriciteitsnetwerk.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.