Ads Top

Minister Ollongren start inschrijving derde ronde proeftuinen aardgasvrije wijken

De derde en laatste ronde proeftuinen aardgasvrije wijken gaat op 2 juli van start. Gemeenten kunnen tot en met 1 november 2021 een rijksbijdrage hiervoor aanvragen.

In de derde ronde behoren stapsgewijze oplossingen waarmee veel CO2 bespaard kan worden ook tot de mogelijkheden. Isoleren moet onderdeel van de aanpak zijn. Behalve uitvoeringsgereedheid en betaalbaarheid is het borgen van draagvlak en betrokkenheid van bewoners een belangrijke voorwaarde.

Er is maximaal 50 miljoen beschikbaar voor de nieuwe proeftuinen. In het eerste kwartaal van 2022 wordt de selectie bekend gemaakt.  

Het Programma Aardgasvrije Wijken omvat proeftuinen waar geleerd wordt hoe een wijkaanpak aardgasvrij kan worden ingericht en opgeschaald. In de huidige portefeuille van 46 proeftuinen zijn er al voldoende proeftuinen met midden of hoge temperatuur warmtenetten, waterstof en groen gas. Er zijn nog weinig aanpakken met een warmtenet op basis van lagere temperaturen en aanpakken met woningisolatie, al dan niet gecombineerd met een (hybride) warmtepomp. Hier wordt in de derde ronde gericht op uitgevraagd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.