Ads Top

Pilotproject voor transparantere certificering groene stroom

Eneco, CertiQ en FlexiDAO gaan voor het eerst in Nederland tijdsgebonden groene stroom testen. Het pilotproject gaat om een digitale koppeling tussen Prinses Amaliawindpark en een elektrodeboiler die is aangesloten op het stadswarmtenet in de wijk Ypenburg in Den Haag. De productie en het verbruik van groene stroom worden vervolgens op uur en kwartierbasis gemeten en gecertificeerd.

Het huidige certificeringssysteem met Garanties van Oorsprong (GvO’s) werkt naar behoren, maar biedt niet de mogelijkheid om tijdsgebonden te certificeren. Een GvO vermeldt nu de start- en einddatum van productie. Met een tijdsaanduiding kan de garantie worden gegeven dat de groene stroom binnen hetzelfde uur of zelfs binnen hetzelfde kwartier wordt geproduceerd en ook geconsumeerd.

Met het pilotproject onderzoeken Eneco, CertiQ en FlexiDAO ook hoe data uit verschillende systemen ten aanzien van de stroomproductie en -consumptie kunnen worden gecombineerd. Daarnaast wordt er bekeken hoe de certificering van de tijdsgebonden groene stroom ingepast kan worden in het bestaande wettelijke systeem van GvO’s.

Het project is een van de zes projecten wereldwijd die de mogelijkheid van tijdsgebonden groene stroom moet gaan testen. Dit gebeurt onder de paraplu van EnergyTag, een initiatief van de energie-industrie om samen met meer dan 100 bedrijven, overheden en NGO’s te werken aan een transparanter certificeringssysteem dat beter aansluit op de toename in het aanbod van energie die wordt opgewekt met wind en zon en daarmee weersafhankelijk is.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.