Ads Top

Eindhovense start-up wint Enpuls Challenge met slimme aansturing warmtepompen

De Eindhovense start-up Voltgoed wint de vierde editie van de Enpuls Challenge. De winnende inzending richt zich op het slim aansturen van warmtepompen om daarmee flexibiliteit in het energieverbruik te ontsluiten.
 
Door de energietransitie groeit de vraag naar elektriciteit voor het verwarmen van woningen en bedrijfsgebouwen enorm. Die energietransitie betekent dat we steeds meer elektriciteit gaan opwekken met zon en wind; weersafhankelijke energieproductie dus. Daarnaast gaan we meer elektriciteit verbruiken om te rijden, te koken én om onze huizen te verwarmen. Steeds meer huishoudens in Nederland zullen beschikken over een warmtepomp, in plaats van, of naast de traditionele cv-ketel. De groei in warmtepompen draagt bij aan de groeiende elektriciteitsvraag, maar vormt ook een deel van de oplossing.

De start-up Voltgoed, opgericht door drie oud studenten van de Technische Universiteit Eindhoven, stelt huishoudens in staat om de flexibiliteit van hun warmtepomp in te zetten om vraag naar en aanbod in hernieuwbare energie op elkaar af te stemmen. Warmtepompen kunnen in de toekomst namelijk helpen om het elektriciteitsnet in balans te houden en overbelasting van datzelfde net te voorkomen. Hierdoor kunnen huishoudens hun huis verwarmen en het elektriciteitsnet ondersteunen en tegelijkertijd besparen op hun energierekening.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.